Smernica NIS 2 prináša široké spektrum nových opatrení a pravidiel. Keďže NBÚ už zverejnila prvý návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, niektoré nižšie uvedené body pochádzajú priamo z tohto návrhu.

Nové povinnosti v kybernetickej bezpečnosti

Ďalšie zmeny NIS 2

Koho sa týkajú nariadenia NIS 2?

Pod NIS 2 budú spadať vybrané subjekty z 18 odvetví, ako verejná správa, bankovníctvo, digitálna infraštruktúra, zdravotníctvo, potravinársky a chemický priemysel a poskytovatelia digitálnych služieb. Tieto subjekty sa podľa odvetvia delia na kľúčové a dôležité, a to, či sa na nich nariadenia NIS 2 vzťahujú záleží aj od ich veľkosti. Kompletný zoznam odvetví a úplne kritériá nájdete v tomto článku.

Kedy začať s implementáciou nariadení NIS 2?

Do 17. októbra 2024 musia všetky členské štáty EÚ zakomponovať NIS 2 do svojej legislatívy. Na Slovensku ide najmä o zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorého aktualizovaná verzia zahŕňajúca NIS 2 je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Od momentu schválenia finálnej podoby zákona budú mať subjekty spadajúce pod NIS 2 iba niekoľko mesiacov na naplnenie požiadaviek smernice. Odporúčame preto s prípravou na NIS 2 začať čo najskôr.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *