Leto je obdobím, kedy si mnohí ľudia berú dovolenku. Avšak aj kybernetickí útočníci vedia, že toto je čas, keď je menej ľudí na pracoviskách, a preto často využívajú túto príležitosť na svoje útoky. Preto je nevyhnutné, aby obecné úrady zostali ostražité a zabezpečili svoje informačné systémy aj počas letného obdobia, keď je personál menej prítomný. Okrem toho je dôležité, aby sme aj my sami dbali na svoju vlastnú bezpečnosť a chránili svoje osobné údaje pred možnými kybernetickými hrozbami.

Základné kroky pre zabezpečenie kyberbezpečnosti na obecnom úrade počas leta

1. Overte bezpečné správanie sa zamestnancov

Phishingové útoky sú stále častým typom kybernetického útoku, pretože sa nimi nechá oklamať veľmi veľa ľudí. Preto pred prázdninami zamestnancom pripomeňte, aby boli skutočne opatrní pri otváraní podozrivých e-mailov a klikaní na neznáme alebo skrátené odkazy.

2. Overte aktualizácie systémov

Je dôležité overiť, či sú všetky počítače a softvéry na obecnom úrade aktualizované pred odchodom na dovolenku, pretože aktualizácie často zahŕňajú opravy bezpečnostných chýb, ktoré môžu byť zneužité útočníkmi.

3. Overte si zálohovanie dát

V prípade kybernetického incidentu alebo iného problému budete chcieť mať dáta v bezpečí a možnosť ich rýchlo obnoviť. Nezabudnite preto pravidelne zálohovať všetky dôležité údaje z vášho obecného úradu.

4. Overte pridelené prístupy

Znížte riziko neoprávneného prístupu tým, že zvážite, kto bude počas dovolenky potrebovať prístup k informačným systémom. Následne prístupy neprítomným osobám dočasne zrušte alebo úplne deaktivujte.

Základné kroky pre zabezpečenie kyberbezpečnosti na vlastných zariadeniach a účtoch

Keďže naša digitálna prítomnosť rastie, je dôležité prijať základné opatrenia, aby ste sa vyhli potenciálnym kybernetickým útokom. Počas obdobia dovoleniek hľadáme relax a oddych, ale je dôležité, aby sme si stále uvedomovali zvýšenú pravdepodobnosť kybernetických hrozieb práve v tomto období. Na čo si teda dávať pozor?

1. Sociálne siete

Pri zdieľaní fotografií z dovolenky je veľmi dôležité dbať na to, čo zverejňujete. Podrobnosti zverejnené na sociálnych sieťach o vašich cestách môžu potenciálne prilákať kyberzločincov. Zvážte úpravu nastavení ochrany súkromia na sociálnych sieťach, aby ste obmedzili prístup a ochránili svoje informácie.

2. Verejné wifi siete

Pri používaní verejnej wifi siete sa vyhnite aplikáciám a stránkam, ktoré vyžadujú zadávanie citlivých údajov, napríklad informácie o bankových kartách, rodné číslo a podobne. Verejné wifi siete totiž často trpia nedostatočnými bezpečnostnými opatreniami a sú terčom hackerov. Ak je to možné, využite VPN na šifrovanie vašich internetových spojení alebo verejné wifi siete vôbec nepoužívajte.

3. Zálohovanie dát

Pravidelné vytváranie záloh počas celého roka sa výrazne odporúča na optimálne zabezpečenie údajov. No ak ste si doteraz zálohy nevytvárali, určite tak urobte pred cestovaním. Ak totiž chcete ochrániť svoje údaje pre prípad straty alebo krádeže zariadenia počas dovolenky, musíte si ich vopred zálohovať. Na tento účel využite externé úložiská alebo cloudové služby. 

4. Aktualizácie

Uistite sa, že sú všetky vaše zariadenia aktualizované pred tým než vyrazíte na cesty. Je veľmi dôležité pravidelne aktualizovať svoje elektronické zariadenia pomocou najnovších aktualizácií operačného systému a aplikácií. Tieto aktualizácie totiž často obsahujú dôležité záplaty na opravu bezpečnostných zraniteľností, ktoré by mohli zneužiť škodliví hackeri.

5. Heslá

Ak chcete zvýšiť bezpečnosť svojich účtov, používajte správcu hesiel na generovanie a bezpečné ukladanie hesiel. Uistite sa, že tieto heslá sú silné a jedinečné a že obsahujú kombináciu písmen, číslic a špeciálnych znakov, aby boli zložitejšie. V záujme zachovania integrity týchto hesiel ich nepoužívajte nikde inde.

Plánovaním vopred si môžete užiť leto bez starostí aj v prípade kyberbezpečnosti. A to ako na úrovni úradov, tak aj v súkromí. Zavedenie týchto opatrení často nezaberie veľa času, no môže vám ušetriť nielen problémy, ale aj finančné prostriedky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *