Ak ako štatutár zastávate vedúcu pozíciu v akejkoľvek organizácii, mali by ste sa mať na pozore. Nová smernica Európskej únie NIS 2, ktorá platí od januára 2023, prináša významné zmeny, ktoré ovplyvnia aj vás ako štatutára.

NIS 2 je nástroj na posilnenie kybernetickej bezpečnosti v Európskej únii. Dopĺňa už existujúci zákon o kybernetickej bezpečnosti a pridáva nové pravidlá a povinnosti, ktoré sa vzťahujú na súkromný aj verejný sektor. Tieto pravidlá musí Slovensko spolu s ďalšími členskými štátmi EÚ implementovať do národnej legislatívy do 17. októbra 2024.

Čo sa mení pre štatutárov?

Najzásadnejšou novinkou je, že štatutári, ktorí nezabezpečia dostatočnú ochranu kybernetického priestoru vo svojej organizácii, môžu čeliť sankciám vrátane zákazu vykonávať vedúcu funkciu. Tento zákaz môže byť uložený v prípade, že sa preukáže zanedbanie povinností v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Dôležitosť novej legislatívy

Pre štatutárov to znamená zvýšenú zodpovednosť, keďže kybernetická bezpečnosť sa stáva prioritou na najvyššej úrovni. Organizácie budú musieť splniť všetky požiadavky stanovené smernicou, inak riskujú nielen pokuty, ktoré môžu dosiahnuť až 10 miliónov eur, ale aj stratu kľúčových vedúcich pracovníkov. Štatutári by preto mali venovať zvýšenú pozornosť ochrane kybernetického priestoru.

Viac informácií o smernici NIS 2 môžete nájsť tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *