Kybernetické hrozby sú stále zložitejšie a častejšie, a preto je smernica NIS 2 jedným z kľúčových nástrojov, ktoré EÚ zavádza na zvýšenie kybernetickej bezpečnosti. Podobne ako pri GDPR, mnohí podnikatelia a pracovníci verejnej správy môžu vnímať NIS 2 ako záťaž plnú nových povinností. Je však dôležité uvedomiť si, že táto smernica nie je len o byrokracii, ale najmä o ochrane pred neustále sa rozvíjajúcimi kybernetickými útokmi. Prečo je teda NIS 2 pre Slovensko nevyhnutná?

Kyberbezpečnosť na Slovensku

Podľa správy Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o kybernetickej bezpečnosti v roku 2023 bolo na Slovensku zaznamenaných menej nahlásených kybernetických incidentov v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Tento pokles však neznamená, že samotných útokov bolo menej. NBÚ zdôrazňuje, že mnoho prevádzkovateľov základných služieb a poskytovateľov digitálnych služieb si stále neuvedomuje povinnosť nahlasovať incidenty. Smernica NIS 2 preto prináša prísnejšie pravidlá v oblasti nahlasovania a zabezpečenia včasných opatrení, ktoré môžu zlepšiť ochranu pred kybernetickými útokmi.

Nedostatok špecialistov na kybernetickú bezpečnosť

Jedným z hlavných problémov kybernetickej bezpečnosti na Slovensku je nedostatok kvalifikovaných odborníkov. Tento nedostatok sa ešte viac prehĺbi s príchodom NIS 2, keďže stále viac firiem a inštitúcií bude potrebovať špecialistov, ktorí dokážu zabezpečiť kybernetickú ochranu. Na druhej strane, tento vysoký dopyt vytvára priestor na zlepšenie vzdelávania a odborných školení, čo môže dlhodobo posilniť úroveň kybernetickej bezpečnosti v krajine.

Zvýšenie sofistikovanosti útokov

Sofistikovanosť kybernetických útokov sa zvyšuje, pričom rastúce využívanie umelej inteligencie ešte viac zvyšuje náročnosť ich detekcie. Hackeri čoraz častejšie používajú AI na vytváranie presvedčivejších phishingových e-mailov a organizovanie sofistikovanejších útokov. V roku 2023 vzrástol počet phishingových kampaní, sociálneho inžinierstva a ransomvérových útokov. NIS 2 reaguje na tento trend zavedením nových bezpečnostných opatrení a akčných plánov na lepšiu reakciu na kybernetické hrozby.

Smernica NIS 2 je pre Slovensko nevyhnutná na zvládnutie rastúcich kybernetických hrozieb. Pomáha zlepšiť nahlasovanie incidentov, zavádza účinnejšie bezpečnostné opatrenia a podporuje odborné vzdelávanie. Včasná implementácia týchto opatrení bude kľúčová pre zvýšenie ochrany nielen pre firmy a organizácie, ale aj pre jednotlivcov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *